“Doe maar gewoon normaal” of gelijk wij West-Vlamingen zeggen : “Doe mo geweune.”

“Doe maar gewoon normaal” of gelijk wij West-Vlamingen zeggen “Doe mo geweune.”

Grote kans dat jij die woorden te pas en ten onpas uitspreekt tegen iemand die naar jouw mening iets deed of zei die misschien een beetje gek klonk of was. Nu ben ik eens beginnen nadenken over de betekenis van het woord ‘normaal’.

Eerst en vooral ben ik even op zoek gegaan naar de betekenis van “normaal” op het almachtige Google 🙂

Het eerste deel van de betekenis luidt als volgt:

“NORMAAL IS DATGENE WAT DOOR DE MEESTE MENSEN GEACCEPTEERD WORDT OF WAT DE MEESTE MENSEN DOEN. HET WIJKT NIET AF VAN DE GANGBARE PRAKTIJK, OFWEL IETS VERLOOPT VOLGENS DE REGEL. WAT PRECIES ALS NORMAAL WORDT GEDEFINIEERD HANGT DUS AF VAN DE OMSTANDIGHEDEN EN IS VAAK CULTUURGEBONDEN.”

Nu.. Dit verklaart inderdaad al heel veel! De conclusies die ik daaruit trek is dat:

1. De norm ‘normaal’ iets maatschappelijk is

Niet bepaald een referentie als we er even bij stilstaan dat ENORM veel mensen vast zitten… in hun eigen lichaam, hun job, hun hoofd, hun relatie… Er heel velen onder ons kampen met burn-outs, depressies, suïcidale gedachten,…

2. Wij veel te vaak in het gareel lopen

We MOETEN een ganse dag door. Van de moment dat onze wekker gaat, tot de moment dat we terug MOETEN gaan slapen en onze wekker opnieuw zetten voor de volgende dag. Daartussen merk ik dat het voor velen onder ons (mezelf af en toe incluus) moeilijk is om impulsief en enthousiast te zijn.

Het tweede deel van de betekenis gaat zo verder:

“WAT BIJ DE ééN ALS NORMAAL WORDT BESCHOUWD KAN BIJ DE ANDER TEGENGESTELD, ABNORMAAL ZIJN. IETS WAT NORMAAL IS VOLDOET AAN DE NORM DIE DOOR EEN GROEP MENSEN, BEDRIJVEN OF ORGANISATIES IS GESTELD. EEN NORMAAL PERSOON WIJKT NIET AF VAN DE MEERDERHEID: “DOE MAAR NORMAAL, DAN DOE JE AL GEK GENOEG.” DE TERM GEEFT OOK BEPAALDE GEWOONTEN WEER: “DAT IS NORMAAL, DAT DOEN WE AL JAREN ZO”.”

Wederom mijn conclusies:

Het begrip ‘normaal’ hangt af van persoon tot persoon, of van groep tot groep. Wat voor de één heel veel moeite kost, is voor de ander vanzelfsprekend. Neem nu bvb dat je ouders jou zo hebben opgevoed dat je altijd alstublieft en dankuwel zegt tegen mensen wanneer je iets geeft of krijgt, dan zal jij dat als normaal aannemen. Moesten jou ouders daar nooit echt veel belang aan gehecht hebben, dan kan dit misschien eerder abnormaal voor jou aanvoelen.

Naar mijn gevoel geeft het nogal een negatieve bijklank wanneer je iemand ‘niet normaal’ of ‘abnormaal’ noemt. En als we heel eerlijk zijn benijden we stiekem wel een beetje diegene die ‘abnormaal’ of anders durft te zijn dan de rest. Die f*ck you zegt en z’n eigen ding durft te doen.

MIJN RAAD VOOR JOU:

1. Wees fier wanneer iemand tegen jou zegt ‘doe nu toch eens normaal’, want het is een teken dat jij anders durft te zijn. Zie het als een overwinning van je eigen persoon.

2. Moedig mensen aan om “abnormaal” te zijn, om hun eigen leven te durven leiden en buiten de lijntjes te durven kleuren. Zeker kinderen.. VOORAL kinderen.

3. Kies jouw eigen groep! Zoek de mensen uit die jou motiveren, jouw cheerleader zijn wanneer jij beslist om iets compleet geks te doen! Kies er de mensen uit die je bijstaan en steunen door dik en dun in ALLES wat je doet!

4. De gouden regel : Zorg dat JIJ je goed voelt in ALLES wat je doet en VOLG JE HART!

 

2 reacties op ““Doe maar gewoon normaal” of gelijk wij West-Vlamingen zeggen : “Doe mo geweune.””

  1. Hannelore doe toch eens normaal 😉 Schitterend! Wederom ben ik blij dat jij buiten de lijntjes hebt gekleurd en hieraan bent begonnen. Mooi en goed geschreven!

  2. Ik denk dat vele onder ons twee kanten hebben !1naar de buitenwereld toe waar we mooi mee in het gareel lopen en 2 daar waar we ons echt goed voelen :thuis familie en bij vrienden kunnen we ons van de lossere ‘abnormale’kant laten zien!maar zij die gewoon altijd overal zichzelf kunnen zijn en lak hebben aan ‘regeltjes’dat zijn toch wel de gelukkigste mensen in mijn ogen☺conclusie Doe gewoen is ‘abnormoal ‘jom!om het in ’t schels te zeggen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top