Waarom ik m’n doelen niet behaal door het gebruik van excuses

De laatste weken valt het me enorm op hoe ik tijdens het coachen van cliënten een spiegel voor krijg. Dat ik vaak met dezelfde struggles zit en vaak dezelfde angsten heb als de persoon die voor me zit.

Onlangs had een cliënt het tijdens het gesprek over een bepaalde eigenschap, waarvan die persoon zei : ‘Ja maar, ik ben nu eenmaal zo…’. Wie mijn vorige blog heeft gelezen heeft ook kunnen lezen dat ik niet bepaald hou van zo’n uitspraken, want dat het ons kan belemmeren in onze groei.

Maar nu moet ik toch wel eerlijk toegeven dat ik het verhaal van m’n cliënt heel herkenbaar vond en ik mezelf er wel in kon vinden.
Nu moet ik toegeven dat ik mezelf ook soms wijsmaak dat ik nu eenmaal zo ben en dat als excuus gebruik dat me tegenhoudt om er iets aan te veranderen.

Al een hele tijd zeg ik tegen mezelf dat ik een 6-tal kilo zou willen afvallen. Ik heb hier al enorm veel pogingen voor ondergaan, maar het lukt me maar niet.
Enkele maanden geleden ben ik dan maar beginnen zeggen: ‘Ik ben nu eenmaal zo.’ En op zich ben ik wel tevreden met het beeld dat ik in de spiegel zie. Ik ben gezond, voel me fit, heb geen kwaaltjes en ben zeker niet zwaarlijvig, dus ik kan zeker niet klagen. Dus had ik zoiets van.. ok, misschien moet ik mezelf gewoon nemen zoals ik ben en daar tevreden mee zijn.

MAAR toch krijg ik een slecht gevoel telkens ik teveel snoep en als gevolg buikpijn krijg.. OF te veel eet en drink op een feestje, waardoor ik een gevoel van overdaad en een serieuze kater heb.. OF me toch teveel laat gaan en dan merk dat ik niet meer in m’n lievelingsbroek pas.. OF snel hoofdpijn krijg doordat ik die dag maar weer eens te weinig water heb gedronken..


Eén ding is zeker.. Het is niet gemakkelijk om een gezonde levensstijl aan te houden. En ik merk van mezelf dat, wanneer een doel niet gemakkelijk te behalen is, ik al snel een excuus zal zoeken waarom ik het misschien toch niet zo belangrijk is om dat doel te behalen. En laat DAT net de GROOTSTE fout zijn die ik zelf als coach kan maken!

Ja, ELKE verandering is moeilijk! Logisch ook. Je bent al JAREN gewoon geweest van iets op een bepaalde manier te doen en plots moet je dat gaan veranderen. Dan is het ook niet meer dan normaal dat je af en toe terugvalt of de moed je in de schoenen zakt. Maar ik GELOOF dat het kan, het is een kwestie van jezelf genoeg kansen te geven, in te plannen en de juiste stappen te nemen.

Daarom.. is het nu aan mij om het goeie voorbeeld te tonen. Om te bewijzen dat verandering misschien moeilijk, maar niet onmogelijk is. Om zelf te doen waar ik heel hard in geloof.

En ik ga jullie mijn getuigen laten zijn!

De komende 6 weken ga ik een Challenge aan om m’n gewicht, m’n gezondheid, maar vooral ook m’n levenskwaliteit aan te pakken en te verbeteren.

Dit is mijn manier om aan jullie duidelijk te maken dat IK als coach NIET BETER BEN DAN EEN ANDER!!! Dat ik ook elke dag opnieuw moet groeien en moet zoeken hoe ik met de obstakels omga die ik onderweg tegenkom. En die obstakels wil ik met jullie delen. Op de hoop dat jullie jezelf misschien herkennen in mijn verhaal en zo tools en inzichten meekrijgen om met jullie eigen obstakels om te gaan.

Behalve coach ben ik in de eerste plaats een MENS die perfect leert omgaan met m’n imperfecties, die altijd op weg zal blijven naar de zoektocht naar m’n eigen geluk en die anderen daar ook bij wil helpen.

Liefs

Hannelore

1 reactie op “Waarom ik m’n doelen niet behaal door het gebruik van excuses”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top