In de ban van cijfertjes

Het is ons allen welbekend.. Ons BMI.. een formule die adhv uw gewicht en uw lengte gaat berekenen hoe gezond jij bent..

Vanmorgen dacht ik : “Laat ik dat van mij nog eens berekenen!” Ik denk dat het al sinds m’n schooltijd geleden was dat ik dit nog heb gedaan..

Met een lengte van 170 cm en een gewicht van 74.5kg moest ik tot m’n grote verbazing vaststellen dat ik OVERGEWICHT heb!!!
Man.. in een mum van tijd ging ik op een totaal andere manier naar m’n lichaam kijken. Ik voelde mij daar in eerste instantie echt niet goed bij en schaamde mij zelfs een beetje nu ik de sticker van ‘overgewicht’ op m’n voorhoofd geplakt kreeg.

Nu.. gelukkig heb ik al goed geleerd hoe ik m’n emoties kan omkeren en hoe ik de dingen in een ander perspectief kan plaatsen. Ik wil het mezelf dan ook niet toelaten dat ik me slecht ga voelen door een bepaald cijfertje.. Maar dan begon het mij te dagen dat dit iets is wat wij CONSTANT doen binnen onze maatschappij. We focussen ons veel te hard op cijfers. Of het nu gaat over ons BMI, het cijfer op de weegschaal, de punten die kinderen krijgen op hun rapport, het cijfer op onze bankrekening, het aantal volgers op facebook of instagram, … altijd maar cijfertjes, cijfertjes, cijfertjes… En ik merk dat we daardoor maar al te vaak ons geluk laten bepalen.

Vroeger zou ik de eerste geweest zijn die zou liegen over haar gewicht, omdat ik me SCHAAMDE voor het cijfer dat op die weegschaal stond.. Hoe erg is dat wel niet? En lieve mensen.. ik wéét dat ik niet de enige ben. Ik wéét dat er mensen zijn die zich schamen dat ze minder geld hebben staan op hun spaarrekening dan een andere leeftijdsgenoot.. Ik wéét dat er jongeren zijn die zich schamen omdat ze slechter presteren dan het gemiddelde van de klas.. Ik wéét dat er mensen zijn die zich minder waard voelen dan iemand die dubbel zoveel likes heeft op facebook.. En dit klinkt misschien heel oppervlakkig, maar spijtig genoeg is die oppervlakkigheid wel realiteit.


En dan stel ik mezelf de volgende vraag : “Kunnen we in de toekomst misschien niet een beetje meer op ons gevoel afgaan in plaats van op een paar onnozele cijfertjes?”
Kunnen we ons in de toekomst niet gewoon afvragen of WIJZELF hier blij mee zijn? Of WIJZELF die cijfertjes écht zo belangrijk vinden?

Ja, ik weet maar al te goed dat er nog bepaalde gewoonten zijn in m’n eetpatroon en m’n levensstijl die ik zou moeten aanpakken en daar ben ik ook volop mee bezig, maar ik wil een ideaal BMI m’n drijfveer niet laten zijn.
Mijn drijfveer is dat ik me nóg fitter en energieker wil voelen, dat ik nóg minder hoofdpijn wil hebben en een nóg betere nachtrust. Dat ik mijn relatie met alcohol nóg meer wil verbeteren.. Allemaal dingen die ervoor gaan zorgen dat ik me ook effectief beter ga vóelen! En dan ben ik ervan overtuigd dat dat cijfer een gevólg zal zijn, maar geen oorzaak, geen drijfveer.

En intussen ben ik f*cking trots en dankbaar voor al hetgeen ik reeds gepresteerd en beleefd heb met dat “overgewicht”. Op die marathon van anderhalf jaar geleden toen ik 76kg woog. Op die dodentocht van 2 jaar geleden toen ik 75kg woog. Op elke dag opnieuw dat ik m’n bed kan uitkruipen zonder pijntjes, kan gaan werken, kan fietsen met Wouter en af en toe een terras kan doen met een goei trappist voor m’n neus. Op al die etentjes waar gezelligheid troef is en waar diepe gesprekken worden gevoerd. Op zálige BBQ’s met het gezin waar een pintje ook moeilijk bij weg te denken is ;-)..

Mijn uitdaging voor jou vandaag is om voor jezelf even stil te staan bij een bepaald cijfertje waar jij jou misschien iets teveel op fixeert. Neem een momentje de tijd om jezelf hiervan bewust te worden en vraag jezelf even af of dit cijfer werkelijk zo belangrijk is als jij denkt.

Liefs

Hannelore

1 reactie op “In de ban van cijfertjes”

 1. Ik heb weer met de mond open en verstand in overdrive je blog gelezen…
  We zijn effectief te vaak met cijfertjes bezig omdat het zo ‘moet’ omdat iedereen perfect moet zijn terwijl het tegendeel waar is…
  Jou ‘overgewicht door 74,5 kg’ is langs de buitenkant lang niet zichtbaar als overgewicht maar jij voelt de druk wel vd buitenwereld omwille v dat cijfertje. Maar niemand die aan dat cijfertje denkt als ze jou zien 🙂

  En zo maken we het onszelf constant moeilijker dan moet! Perfecte rapporten en perfect liefst hoog loon…
  laat ons het allemaal vergete en denken aan wat we zelf als juist aanvoelen en als goed zien en niet aan wat een ander eventueel zou kunnen denken bij die vieze cijfertjes 😉

  Weer top onderwerp om bij stil te staan Hannelore!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top