WIJ tegen ZIJ

Ik merk dat velen in deze maatschappij in angst leven. Vooral dan ook degene die kinderen op de wereld hebben gezet of nog willen zetten en schrik hebben voor hun toekomst.
Ze vragen zich af waar het met deze wereld naartoe gaat en als je maar een heel klein beetje de media volgt, dan snap ik heel goed waar deze vraag vandaan komt. De dag van vandaag zijn we dankzij  (of ondanks) de media enorm goed op de hoogte van al het geweld en al de miserie die zich voordoet op deze wereld.

JA! Er is heel veel miserie op deze wereld en wat ik merk is dat dit voor een enorm grote verdeeldheid zorgt tussen mensen onderling. Het is WIJ tegen ZIJ!

De republikeinen tegen de democraten

De armen tegen de rijken

De ‘echte’ Belgen tegen de vluchtelingen

De blanken tegen de anderskleurigen

De vrouwen tegen de mannen

Ik.. tegen de rest van de wereld

Hoe meer we onszelf in een bepaald hokje gaan duwen, hoe minder kans we aan onszelf geven om ergens bij te horen en hoe eenzamer we gaan worden. Hoe minder we die ander gaan vertrouwen en hoe minder we ons gaan kunnen aanpassen aan de veranderingen die deze moderne tijd met zich meebrengt. Want één ding is zeker.. Willen of niet, de wereld IS aan het veranderen. En velen gaan het willen ontkennen, maar dit is ALTIJD ZO GEWEEST!

Er zijn altijd oorlogen geweest,

er is altijd al misbruik geweest,

er zijn altijd al mensen ongelukkig geweest,

er zijn altijd al mensen met onrecht behandeld geweest,

er zijn altijd al mensen geweest die de boel probeerden te manipuleren en te saboteren om ervoor te zorgen dat er een kloof is tussen bepaalde groepen mensen.

Kunnen wij als simpele mensen deze grote wereldproblemen oplossen? Neen, hoogstwaarschijnlijk niet. Wil dit zeggen dat we gedoemd zijn en een vogel voor de kat zijn? Neen, absoluut niet!

Die verdeeldheid (WIJ – ZIJ) is er altijd al geweest. En voor zoverre ik kan zien werkt het niet! Waarom proberen we het dan niet op een andere manier en gaan we niet gewoon voor WIJ? Waarom proberen we ons dan niet te focussen op de gelijkenissen ipv de verschillen? We zijn allemaal maar mensen! We zijn allemaal geboren met een blanco papier. ZONDER overtuigingen, ZONDER ego, ZONDER vooroordelen, ZONDER meningen…

In de loop der jaren is dat éne blanco papiertje een volgeschreven boek geworden waarin ons verhaal staat. Het ene verhaal al wat vrolijker dan het andere. In dat verhaal staan al onze overtuigingen die door onze omgeving zijn meegegeven (de meeste zelfs vóór ons 8ste levensjaar). Met andere woorden, wij hebben ONBEWUST voor deze overtuigingen gekozen.

In ieder van ons zitten een aantal basiswaarden. Waarden die ons kunnen helpen om een gelukkig leven te leiden.

 1. Respect
 2. Eerlijkheid
 3. Rechtvaardigheid
 4. Hooggevoeligheid
 5. Individualiteit
 6. Persoonlijkheid
 7. Begeestering
 8. Spel
 9. Vrijheid
 10. Volwassenheid
 11. Wijsheid
 12. Moed
 13. Liefde
 14. Trouw
 15. Strengheid
 16. Discipline
 17. Eigenzinnigheid
 18. Menselijkheid
 19. Anders denkend
 20. gedrevenheid

Mijn vraag aan jou is om in de eerste plaats voor jezelf even neer te schrijven welke  basiswaarden JIJ het belangrijkst vindt voor jezelf EN om mee te geven aan je kinderen en daarnaast te zien of de overtuigingen die jij in de loop der jaren hebt meegekregen in lijn liggen met die waarden. NIET ALLEEN VOOR JEZELF EN JOUW NABIJE OMGEVING, MAAR VOOR DE HELE MENSHEID! Bepaal daarna wat je in de toekomst misschien zou kunnen veranderen en DOE DAT DAN OOK! ZO KAN JIJ HET VERSCHIL MAKEN!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top